Ingredience brambory
Brambory byly dovezeny z Ameriky.S vyjímkou jedlých hlíz je celá rostlina jedovatá.Mají lidové názvy,jako zemáky,zemské jablko,kobzele,zemčátka,krumple atd.Rostlina je 30 až 50 cm vysoká,květy jsou nejčastěji bílé,plody jsou zelené 2 až 4 cm velké bobule.Podzemí jsou kořeny s hlízami a to jsou brambory.Obsahují kyselinu citronovou,polyfenoly,vitamín C.Ve výživě plní funkci oběmovou,zasycují,poskytují dostatek energie ve formě sacharidů.Zároveň jsou ale doporučovány jako dietní strava,protože obsahují méně sušiny než obilniny.Brambory obsahují toxické glikoalkoloidy,při teplotě 170 stupňů se rozkládají.Brambory se pěstují po celém světě.Hlízy nutno skladovat ve tmě,suchu a chladu,né však mrazu 4 až 6 stupňů.Při vyšší teplotě klíčí.Z brambor se vyrábí škrob a ethanol,vyrábí se z nich hranolky,lupínky a jiné.Je více druhů brambor.
Zelňačka s klobáskou
Báječná a vydatná klasika - super polévka na zahřátí, jedna z českých a moravských nejoblíbenějších, připravená z vývaru.
Bramborová polévka s houbami
Vydatná polévka s chutí a vůní lesních hub, nejen pro podzimní čas.
Králičí stehna a pečené brambory
Králičí stehýnka, připravená se slaninou a jako příloha pečený brambor - chuťově vynikající kombinace.
Kulajda
Kulajda - výborná polévka s jemnou, lehce nakyslou chutí lesních hub a kopru
Africký sumeček s olivovou tapenádou a bramborovou kaší s listovým špenát
Ne až tak úplně všední ryba s pikantní olivovou
Bramborové knedlíky s uzeným a špenátem
Bramborové knedlíky, plněné uzeným masem s dušeným špenátem
Bramboračka
Polévka bramboračka ze sušených hub, sytá a bohatá na chutě
Pečená krkovice se špenátem
Pečená krkovice se špenátem a bramborem - krásně barevná kombinace, plná chuti. Oběd za chvilku hotový.
Nilský okoun s ratatouille a pečenými bramborami
Nilský okoun s ratatouille a pečenými bramborami - chuťový zážitek, který byste si neměli nechat ujít
Bramborové šišky s mákem
Bramborové šišky s mákem - tradiční české jídlo, rychlé a snadné
Salámový hřeben s bramborem
Salámový hřeben s pečeným bramborem, volským okem a zeleninou. Rychlé a jednoduché, ale úspěch zaručen.
Zapečené brambory se sýrem
Nemáte inspiraci na večer Tahle rychlovka zachrání večeři, stačí brambory, sýr a trocha masa na chuť
Kmínová polévka
Polévka uvařená z brambor dochucená kmínem zahuštěná vejcem podávaná s osmaženými kousky chleba
Česnečka
Polévka, která zahřeje
Bramboračka
Tradiční polévka připravená ze samých dobrých věcí: brambor, krup a hub.
Květáková polévka
Zahuštěná světlá polévka, vařená velmi jednoduše z květáku - zde alternativní růžicová odrůda Ronaldo.
Zeleninová polévka
Chutná, zdravá a rychle připravená polévka z brambor a zeleniny zahuštěná světlou jíškou.
Gulášová polévka
Gulášová polévka z hovězího nebo vepřového masa zahuštěná jíškou, s převládající chutí papriky, majoránky a česneku
Plněné taštičky tvarohem a jahodovým džemem
Bramborové taštičky plněné tvarohem a džemem. Sypané cukrem, tvarohem, kakaem a polité máslem - sladká dobrota pro všechny.
Kuřecí steak s cherry rajčátky a pečenými bramborami
Kuřecí steak s cherry rajčátky a pečenými bramborami - snadná dobrota s lehkým glazováním
Masová směs s bramboráčky
Masová směs se zeleninou, k tomu 3 bramboráčky a česká klasika je na stole
Česká musaka
Zapečené brambory s mletým masem, zeleninou, posypané strouhaným sýrem.
Kuřecí steak s fazolkami a anglickou slaninou
Kuřecí steak s fazolkami a anglickou slaninou, podáváme ideálně s pečenými bramborami