Ingredience brambory
Brambory byly dovezeny z Ameriky.S vyjímkou jedlých hlíz je celá rostlina jedovatá.Mají lidové názvy,jako zemáky,zemské jablko,kobzele,zemčátka,krumple atd.Rostlina je 30 až 50 cm vysoká,květy jsou nejčastěji bílé,plody jsou zelené 2 až 4 cm velké bobule.Podzemí jsou kořeny s hlízami a to jsou brambory.Obsahují kyselinu citronovou,polyfenoly,vitamín C.Ve výživě plní funkci oběmovou,zasycují,poskytují dostatek energie ve formě sacharidů.Zároveň jsou ale doporučovány jako dietní strava,protože obsahují méně sušiny než obilniny.Brambory obsahují toxické glikoalkoloidy,při teplotě 170 stupňů se rozkládají.Brambory se pěstují po celém světě.Hlízy nutno skladovat ve tmě,suchu a chladu,né však mrazu 4 až 6 stupňů.Při vyšší teplotě klíčí.Z brambor se vyrábí škrob a ethanol,vyrábí se z nich hranolky,lupínky a jiné.Je více druhů brambor.
Karbanátky s brambory na cibulce a červené paprice
Karbanátky s brambory na cibulce a červené paprice - opravdu rychlý, dobrý a levný recept
Paličky na rozmarýnu s chipsy
Paličky, lilek, rozmarýn - spousta zajímavých chutí
Fazolová polívka
Fazolačka s pečenou slaninkou a cibulkou
Zapečené brambory s nivou, brokolicí a olivami
Zapečené brambory s nivou, brokolicí a olivami - rychlovka na obět nebo večeři
Smažená játra s bramborovou kaší
Smažená játra s bramborovou kaší - rychlý obídek, který zvládne každý
Smetanový bramborový krém
Smetanový bramborový krém - lahodná hustá polévka
Kuřecí horní stehna pečená s brambory
Kuřecí horní stehna pečená s brambory - klasická rychlovka, která nezabere moc času ani nádobí. :-)
Květáková polévka se sýrem, zeleninou a cuketovými krutony
Naprostá podzimní mňamka se spoustou vitamínů. Je čas na jednu hustou polévku, která zasytí i zahřejte.
Uzený losos s gratinovanými brambory
Lahodná a jemná chuť
Bramborové placky s bylinkami
Tyto placky miluji, pamatuji si, že je dělávala maminka, když jsem byla malá. S mlékem úžasné, já si je jen vylepšila bylinkami.
Vepřové s mrkví a brambory na rozmarýnu
Vepřové s mrkví a brambory na rozmarýnu - tenhle recept máme moc rádi a nedá se na něm nic moc zkazit ;-)
Vyuzený bramborový guláš
Vyuzený bramborový guláš - výborný je i z buřtů, které vám zbyly z opékání na ohni, chuť určitě rozeznáte.
Bryndzová polévka
Polévka z bryndzy a brambor dochucená pažitkou, podávaná s osmaženým chlebem
Bramborové halušky s bryndzou
Halušky z těsta ze syrových brambor, podávané s bryndzou a slaninou
Oštěpkové nočky
Smažené nočky připravené z těsta z brambor a sýra
Bryndzovníčky
Buchtičky naslano z křehkého těsta s bryndzovou nádivkou
Bryndzové tyčinky
Křupavé tyčinky z bramborového těsta s bryndzou
Bulharský džuveč
Bulharský džuveč - pokud je pro vás to slovo neznámé, jde o směs zeleniny a masa
Bramborový knedlík s uzeným masem
Výborný se špenátem nebo zelíčkem
Pirohy s uzeným masem
Bramborové pirohy s uzeným masem, voňavá dobrota na večeři nebo k obědu.
Bramborové placky s uzeným masem
Bramborové placky s uzeným masem a opraženou cibulkou
Gratinované brambory
Gratinované brambory - vynikající bříloha, která nezabere moc času
Vepřové kousky na paprikové šťávě s bramborovou kaší
Vepřová kýta může být i na takový způsob - úplně se rozplývá v ústech.
Bramborové lasagne
Bramborové lasagne - výborný oběd, koncert pro jednu zapékací mísu