Ingredience kmín
Kmín jsou sušená semena kmínu kořenného. Používá se ke kořenění chleba, brambor, pečení, omáček, salátů, a mnoha dalších jídel.Šabrej kmínovitý neboli římský kmín.Semínka jsou podobná kmínu, ale jsou větší a zelenohnědá. Především však mají jinou vůni a hořkou chuť .Semena se dají i drtit - drcený kmín.

Houbová polévka
Doporučují vyskoušet.

Drštková polévka
Velice chutná

Vajičková polévka
Vajičková polévka - rychlá, levná a vynikající

Kuře ala kachna
pečené kuře trochu jinak, se zelím a bramborami opečenými na slanině

Šťavnatá krkovička s kořenovou zeleninou
Šťavnatá krkovička s kořenovou zeleninou - rýchlý oběd, který snadno připravíte, a úspěch je zaručen

Valašská kyselice
Valašská kyselice - legendární krajová specialita

Pečené vepřové maso s hráškovým pyré s mátou
Dozlatova upečené maso, sladký hrášek s voňavou mátou - to se neomrzí

Pečené vepřové maso se špenátem
Pečené vepřové maso se špenátem - stará dobrá česká klasika

Květákový mozeček
Květákový mozeček - klasika, nemusí být vždy maso ;-) . A květák je velmi chutná zelenina.

Podkrkonošská z podmáslí
Podkrkonošská z podmáslí - polévka s houbami a vejci

Tvarohové tyčinky slané
Křupavé tyčinky z tvarohového těsta sypané solí a kmínem

Smetanovožampionová omáčka s rýží
Smetanovožampionová omáčka s rýží - nemusí být vždy maso ;-)

Vepřové s mrkví a brambory na rozmarýnu
Vepřové s mrkví a brambory na rozmarýnu - tenhle recept máme moc rádi a nedá se na něm nic moc zkazit ;-)

Vyuzený bramborový guláš
Vyuzený bramborový guláš - výborný je i z buřtů, které vám zbyly z opékání na ohni, chuť určitě rozeznáte.

Bryndzová polévka
Polévka z bryndzy a brambor dochucená pažitkou, podávaná s osmaženým chlebem

Závitky z hovězích roštěnek
Závitky z hovězích roštěnek se zelím

Držtková polévka z hlívy ústřičné
Hlíva ústřičná je jemná a zdravá houba, na polévky jako stvořené. V téhle úpravě přímo báječná.

Vepřové jazyky pečené na česneku
Vepřové jazyky pečené na česneku - neprávem opomíjené, ale velice chutné jídlo

Pečený vepřový oříšek
Vepřové maso s kapustou a bramborem

Guláš na víně
Nejlepší na guláš je hovězí kližka

Výpečky a kuře na kmíně s drceným špenátem a knedlíkem
Špenát s knedlíkem a k tomu maso - můžeme použít kuřecí i vepřové.

Výborný guláš
Výborný, ale houbový guláš - nejlépe z čerstvých, vlastnoručně nasbíraných

Zelné placky
Placky ze zelí, mouky a škvarků

Červené zelí na víně
Zahuštěné povařené červené zelí podlévané vínem. Takto připravené zelí dáváme jako přílohu ke kachně.