Ingredience muškátový oříšek
Muškátový oříšek je vysušené semeno, endosperm plodu pocházející z ozdobného stromu muškátovníku pravého.Je používán jako ochucovací koření.Podporuje chuť k jídlu a má dobrý vliv na trávení,léčí astma,nespavost,průjem a nadýmání.Tiší břišní bolesti a křeče,může narušit vývoj plodu.Ve vyšších dávkách se již chová jako delirogenní narkotikum, ačkoliv je jako droga zneužíván zřídka, mnohdy z pouhé zvědavosti.Velikost oříšku je 2 až 4 cm.Muškátový oříšek má psychoaktivní účinky,ve vysoké dávce nad 25 -30 g (tři oříšky)vede ke ztrátě vědomí a křečím.
Dýňový koláč s mandlemi
Podzimní koláč
Karlovarské hrnkové knedlíky a nádivka z mikrovlnky
snadné a rychlé vaření
Lasagne s kapkou vína
Pro milovníky italské kuchyně
Parmazánové knedlíčky v kuřecím vývaru
opavdu slavnostní polévka
Kapustový nákyp
Pro masožravce můžeme přidat třeba nakrájenou slaninu nebo kousek uzeného
Kapří nugety s vídeňským salátem
nikdo nepozná, že jí rybu
Taštičky plněné mletým masem
Výborné jsou nejen jako hlavní jídlo například s bramborovou kaší či zeleninovým salátem, ale hodí se k vínku či pivu
Poctivý rebarborový koláč s jahodami
Nadýchaný kynutý koláč plný chuti jahod a rebarbory, který volá po létě.
Hachis parmentier
Mleté maso zapečené bramborovou kaší, jednoduché a dobré
Pikantní kančí plátky s brusinkami, bramborové pusinky
Místo kančího masa lze použít i srnčí nebo dančí.
Treska s květákovým pyré a hráškem
šťavnatá ryba s jemnou chutí květákového pyré
Krůtí játra s bramborou kaší
Játra tam měkká, že Vám bude stačit polévková lžíce
Květákové placičky
Pečené placičky z květáku, s bramborem, cibulkou na víně sypané čedarem
Zeleninové lasagne
Bezmasý obídek, ale určitě zachutná i těm, kteří si bez masa oběd radši nepředstavují
Husí kaldoun se šunkovými knedlíčky
Vznešená polévka výborné chuti
Kuřecí roláda
Kuřecí roláda inspirovaná receptem na nadívaného bažanta
Cannelloni plněné špenátem a kuřecím masem
Cannelloni plněné špenátem a kuřecím masem - dobrota ba až mňamina
Cibulový koláč s ořechy
Velmi lahodný a jemný koláč. U nás ne moc známý, myslím že recept pochází až ze Španělska ;-)
Vdolky plněné zelím
Netradiční slané vdolky, které si naplníme zelím
Uzený losos s gratinovanými brambory
Lahodná a jemná chuť
Zapečený květák s bešamelem
Vegetarianská mňamka podávaná například s bramborem
Sýrový nákyp
Obdoba jablečného nákypu - zkusíme s nastrouhaným sýrem, taky báječná varianta.
Špaldové muffiny s dýňovým pyré a drobenkou
Buchtičky, které na sklonku podzimu nemůžete vynechat. Díky dýni vláčné, díky koření a pomerančové kůře extravagantně voňavé.