Ingredience brambory
Brambory byly dovezeny z Ameriky.S vyjímkou jedlých hlíz je celá rostlina jedovatá.Mají lidové názvy,jako zemáky,zemské jablko,kobzele,zemčátka,krumple atd.Rostlina je 30 až 50 cm vysoká,květy jsou nejčastěji bílé,plody jsou zelené 2 až 4 cm velké bobule.Podzemí jsou kořeny s hlízami a to jsou brambory.Obsahují kyselinu citronovou,polyfenoly,vitamín C.Ve výživě plní funkci oběmovou,zasycují,poskytují dostatek energie ve formě sacharidů.Zároveň jsou ale doporučovány jako dietní strava,protože obsahují méně sušiny než obilniny.Brambory obsahují toxické glikoalkoloidy,při teplotě 170 stupňů se rozkládají.Brambory se pěstují po celém světě.Hlízy nutno skladovat ve tmě,suchu a chladu,né však mrazu 4 až 6 stupňů.Při vyšší teplotě klíčí.Z brambor se vyrábí škrob a ethanol,vyrábí se z nich hranolky,lupínky a jiné.Je více druhů brambor.
Tuřínová polévka
polévky
Cuketové karbanátky s tymiánovými brambůrky
Chutné jídlo, které se dá udělat s masem, či bez masa s lepkem, či bez lepku.
Tradiční česnečka
Zaručený lék (nejen) na kocovinu.
Fazolová polévka se zelím a uzeným masem
Fazolačka trochu jinak
Butterfish s hráškovým pyré
s opečenými brambůrkami
Šťovíková polévka
Šťovíková polévka - konečně začal růst, tak s chutí do něj.
Smažený kapr , bramborový salát
Vánoční klasika nejen na vánoce
Shepard pie
aneb pastýřský koláč s mletým masem, zeleninou a bramborovou kaší
Vepřová roláda s bílým chřestem
Vepřová roláda s bílým chřestem. Obliba chřestu stoupá, dopřejte si i vy!
Krémová polévka z bílého chřestu
Chřest - znovu nalezená zelenina
Bryndzové noky s medvědím česnekem
Domácí noky s čerstvě natrhaným medvědím česnekem tvoří krásné jarní menu.
Vepřová kýta s mrkví a bramborem
Místo špeku - mrkev
Gnocchi alľ Amatriciana
domácí bramborové noky s úžasnou chutí a vůní slaniny Guanciale
Přírodní kuřecí plátek s fazolkami na slanině a brambor
Velikonoční rychlovka... Barevné a za pár minut hotové. ..
Halušky s brynzou a opečeným špekem
výrazná chuť brynzy na se dokonale snoubí s vůní opečené slaniny
Gratinované brambory s kuřecím masem
Kuře na sto způsobů
Halušky s bryndzou a slaninou
Slovenský poklad
Bramborák s kysaným zelím
Neboli - trhanec, modrák, cmunda.
Telecí medailonky
Vynikají svou křehkostí a jemnou chutí
Exotická polévka z řepy
Tato zářivá polévka vás přesvědčí, že barvy do kuchyně patří, stejně tak jako jistá dávka extravagance.
Krkovička s brambory a rozmarýnem
Krkovička s brambory a rozmarýnem - všechno v jednom pekáči, dobrota.
Gnocchi se sušenými rajčaty
Domácí noky s domácími sušenými rajčaty
Hachis parmentier
Mleté maso zapečené bramborovou kaší, jednoduché a dobré