Ingredience brambory
Brambory byly dovezeny z Ameriky.S vyjímkou jedlých hlíz je celá rostlina jedovatá.Mají lidové názvy,jako zemáky,zemské jablko,kobzele,zemčátka,krumple atd.Rostlina je 30 až 50 cm vysoká,květy jsou nejčastěji bílé,plody jsou zelené 2 až 4 cm velké bobule.Podzemí jsou kořeny s hlízami a to jsou brambory.Obsahují kyselinu citronovou,polyfenoly,vitamín C.Ve výživě plní funkci oběmovou,zasycují,poskytují dostatek energie ve formě sacharidů.Zároveň jsou ale doporučovány jako dietní strava,protože obsahují méně sušiny než obilniny.Brambory obsahují toxické glikoalkoloidy,při teplotě 170 stupňů se rozkládají.Brambory se pěstují po celém světě.Hlízy nutno skladovat ve tmě,suchu a chladu,né však mrazu 4 až 6 stupňů.Při vyšší teplotě klíčí.Z brambor se vyrábí škrob a ethanol,vyrábí se z nich hranolky,lupínky a jiné.Je více druhů brambor.
Opečené škubánky
Opečené škubánky s tzatzikami
Škubánky s tvarohem
Co jedly naše babičky
Marinovaná žebírka s bylinkovými šťouchanými bramborami
Upéct si doma vyhlášenou hospodskou delikatesu není žádný problém. Bylinkové brambory ji ozváštní, stejně jako víno v marinádě.
Filety z Ajašské tresky v kořeněné panádě
Filety s tresky a bramborová kaše.
Zapečené brambory s brokolicí a kuřecím masem
Zapečené brambory s brokolicí a kuřecím masem zalité šlehačkou
Kuřecí stripsy s brambory a salátem
Po vánocích už trochu více zdravého
Uzené pečené maso s bramborem
Klasika - nenáročné a dobré
Pečené vepřové s glazovanými cibulkami
pečené maso, kyselé cibulky a bramborová kaše se sladkou karotkou - jednoduše skvělé
Knedlo zelo vepřo
Klasika české kuchyně
Steak s karamelizovanou cibulí a pečenými brambory
Kuřecí steak
Vepřová pečeně s mrkví dušená ve smetaně, s bramborem
Vepřová pečeně s mrkví - rychlý oběd z pár surovin, který vyborně chutná.
Kuřecí prsa s pepřovou omáčkou a pečenými bramborami
Budete překvapeni příjemě silnou chutí této omáčky z nakládaného zeleného pepře
Kuře ala kachna
pečené kuře trochu jinak, se zelím a bramborami opečenými na slanině
Šťavnatá krkovička s kořenovou zeleninou
Šťavnatá krkovička s kořenovou zeleninou - rýchlý oběd, který snadno připravíte, a úspěch je zaručen
Valašská kyselice
Valašská kyselice - legendární krajová specialita
Exotická čočková polévka
I v české kuchyni může vzniknout exotické jídlo - červená čočka a kurkuma jsou jeho základem.
Pěčený králík na cibuli a špeku s bramborovými placičkami
Tučnej králík - Pěčený králík na cibuli a špeku s bramborovými placičkami
Čevabčiči z mletého masa
Čevabčiči z mletého masa - známé masové šišky s bramborovou kaší
Bramboráky
Bramboráky - tradiční české a vynikající
Zelené fazolky na slanině
Zelené fazolky na slanině s bramborovými lupínky
Podkrkonošská z podmáslí
Podkrkonošská z podmáslí - polévka s houbami a vejci
Masové kuličky na zelenině s brambory na cibulce a česneku
Masové kuličky na zelenině s brambory na cibulce a česneku - vynikající obídek se spoustou chutí
Vichyssoise
Vichyssoise - báječná jemná smetanovo - pórková polévka, původem z Francie