Ingredience sádlo
Sádlo je živočišný tuk,který se získává z prasat,hus kachen atd.Používá se v kuchyni na vaření,smažení a za studena.Také se používá při výrobě mýdla a mastí.Sádlo je velmi kalorické na 100 g má vepřové sádlo 3600 kj,má 99% tuků.Nové poznatky nepotvrdily že sádlo v organismu zvyšuje cholesterol a působí tak srdeční a cévní onemocnění - tento efekt je nyní dáván za vinu nadměrné produkci inzulinu vlivem vysokého obsahu cukrů v moderní stravě.Vyrábí se tak,že se nakrájí na malé kousky a vyškvaří se.Zcedí se a z kousků jsou škvarky a horké tekuté sádlo,které ve sklenici ztuhne. V poslední době se stále více mluví o použití sádla v kosmetice. Používá se jako pleťová maska.
Kuřecí prsa s pepřovou omáčkou a pečenými bramborami
Budete překvapeni příjemě silnou chutí této omáčky z nakládaného zeleného pepře
Smažená vepřová játra
Vepřová játra jako minutka, osmažená na tuku podávaná s bramborami nebo hranolky
Vepřová líčka na víně
stále populárnější druh masa, tentokrát s glazovanou zeleninou
Kuře ala kachna
pečené kuře trochu jinak, se zelím a bramborami opečenými na slanině
Valašská kyselice
Valašská kyselice - legendární krajová specialita
Pečené vepřové maso s hráškovým pyré s mátou
Dozlatova upečené maso, sladký hrášek s voňavou mátou - to se neomrzí
Pečené vepřové maso se špenátem
Pečené vepřové maso se špenátem - stará dobrá česká klasika
Vepřový guláš našeho pantáty
Mňamina na neděli
Hovězí plátek na červeném víně s brusinkami
Hovězí plátek na červeném víně s brusinkami - chuťově velmi silný požitek
Jelení guláš
Jelení guláš - zvěřina je příjemná změna
Vepřový guláš v chlebánku
Vepřový guláš v chlebánku - rychlý plnohodnoný oběd, ale druhý den ještě lepší.
Falešná dršťková z hlívy ústřičné
Výborná polévka i způsob jak ochutnat dršťkovou, i pro ty, kteří dršťky nemusí.
Vepřové karé sweet and sour
Vepřové karé sweet and sour - výborné i třeba na topinku, nebo bagetku.
Vyuzený bramborový guláš
Vyuzený bramborový guláš - výborný je i z buřtů, které vám zbyly z opékání na ohni, chuť určitě rozeznáte.
Oštěpkové nočky
Smažené nočky připravené z těsta z brambor a sýra
Bramborové placky s uzeným masem
Bramborové placky s uzeným masem a opraženou cibulkou
Hovězí svíčková na cibuli
Hovězí svíčková pečená na cibuli
Bramborové placky se škvarkama
Placky nejlépe s domácími škvarky
Držtková polévka z hlívy ústřičné
Hlíva ústřičná je jemná a zdravá houba, na polévky jako stvořené. V téhle úpravě přímo báječná.
Polévka PALOCZA
Polévka PALOCZA - pravá maďarská polévka se skopovým masem
Máši tatarák
Za pravým tatarákem není potřeba chodit jen do restaurace, a už vůbec se nemusíte bát si jej doma přpravit tak, jak vám chutná.
Hrachová polévka s uzeným masem
Hrachová polévka s uzeným masem - klasická, velmi vydatná polévka, pro (nejen) zimní večery
Brokolicová krémová polévka
Brokolicová krémová polévka - polévka na chladné dny
Segedín s pečeným karlovarským knedlíkem
Mňamka na nedělní obídek