Ingredience žloutek
Slepičí vajíčka jsou důležitou součástí lidské výživy. Vejce mají vysoký obsah plnohodnotných bílkovin (obsahují všechny aminokyseliny pro člověka nezbytné a to v poměru, který je nejpříznivější ze všech běžných potravin). Vejce dále obsahují tuky, vitamíny a minerální látky.Vajíčka se používají do potravin do různých odvětví,pekařství,cukrářství,při výrobě těstovin,ale i v nepotravinářském odvětví.Jako farmaceutické,kožedělné,textilní,chemické,fotografické a sklářské.Vejce se používají také při výrobě očkovacích látek.Vnitřní (nutriční) hodnota konzumních vajec jako potraviny je dána obsahem živin, jejich stravitelností, chutí a vůní.Slepičí vejce obsahují mnoho cholesterolu . Podle některých studií však tolik nepřispívají ke zvyšování krevního cholesterolu, jelikož navíc obsahují lecitin, který množství cholesterolu v krvi snižuje.Vejce nesmí být skladována s jinými produkty. Chuť vejce určuje více žloutek než bílek.
Moravské koláčky
Moravské koláčky svatební - dobrota i na běžný stůl, nečekejte až se budete vdávat :)
Cibulová polévka
Cibulová polévka - rychlá a snadná, i tak plná chuti
Pikantní lososový tatarák
Rybích jídel není nikdy dost, zkuste si doma připravit pikantní lososový tatarák
Estonský kringel
Estonský kringel - skořicová dobrota
Koka sušenky
Máte chuť na něco malého ke kávě nebo čaji Upečte si vlastní sušenky - zaručeně lepší než z obchodu :)
Steak z lososa s holandskou omáčkou
jemná chuť ryby, jemná chuť holandské omáčky - svou drahou polovičku příjemně překvapíte
koblížky pečené v troubě
Milují je děti,ale i dospělí si na nich pochutná
Dušené kuře po římsku
Dušené kuře na víně
Špagety Carbonara
tradiční, velmi oblíbená úprava špaget, kterou ovšem skoro všude dostanete se smetanou, tedy ne zcela správně
Lívance
Sladké lívanečky s jahodovou pěnou nebo s marmeládou a tvarohem či zakysanou smetanou
Kynuté buchty
Z kynutého těsta je možné připravit buchty s povidly, buchtičky s krémem, štrůdl, svatební koláčky, tvarohové koláče, a další
Koblížky
Z tohoto těsta se dají připravit výborné koblížky s marmeládou, nebo se dají vykrájet vdolky podávané s povidly a tvarohem.
Linecký koláč mřížkový
Mřížkový koláč z lineckého těsta promazaný zavařeninou nebo marmeládou
Borůvkový koláč
Borůvkový koláč z těsta z kypřícího prášku sypaný borůvkami a drobenkou nebo perníkem
Koprová omáčka
Podáváme s hovězím masem nebo vejcem na tvrdo.
Holanská omáčka
Používá se jako základ jemných ,teplých omáček.
Žemlovka s kompotem
Tato žemlovka je zapečená v mléce s rozšlehanými žloutky, na těsto jsem použila tukové rohlíky
Kuřecí prsa s holandskou omáčkou a pečenými bramborami
Kuřecí steak s jemnou holandskou omáčkou a pečenými bramborami s rozmarýnem.
Americký citrónový koláč
Na tento recept jsem narazila ve staré české kuchařce, tak vlastně ani nevím, jak je oblíbený v Americe. Ale pro mě za 1* :)
Holandská omáčka
Výborná francouzská omáčka z vaječných žloutků a másla, k masům i zelenině
Špagety Carbonara
fantastické, velmi jednoduché špagety s krémovou omáčkouze sýru a vajec
Koprovka, koprová omáčka
Krémová omáčka s voňavým koprem, výborná s vařeným hovězím masem a knedlí, nebo třeba jen s natvrdo uvařenými vajíčky a brambory
Ceasar salát
Římský salát s česnekovými krutony a dresingem z ančoviček, dijonské hořčice a žloutků.
Vdolky s povidly, tvarohem a šlehačkou
Vdolek s povidly, sladkým tvarohem a šlehačkou - sladká dobrota už od školních let