Ingredience brambory
Brambory byly dovezeny z Ameriky.S vyjímkou jedlých hlíz je celá rostlina jedovatá.Mají lidové názvy,jako zemáky,zemské jablko,kobzele,zemčátka,krumple atd.Rostlina je 30 až 50 cm vysoká,květy jsou nejčastěji bílé,plody jsou zelené 2 až 4 cm velké bobule.Podzemí jsou kořeny s hlízami a to jsou brambory.Obsahují kyselinu citronovou,polyfenoly,vitamín C.Ve výživě plní funkci oběmovou,zasycují,poskytují dostatek energie ve formě sacharidů.Zároveň jsou ale doporučovány jako dietní strava,protože obsahují méně sušiny než obilniny.Brambory obsahují toxické glikoalkoloidy,při teplotě 170 stupňů se rozkládají.Brambory se pěstují po celém světě.Hlízy nutno skladovat ve tmě,suchu a chladu,né však mrazu 4 až 6 stupňů.Při vyšší teplotě klíčí.Z brambor se vyrábí škrob a ethanol,vyrábí se z nich hranolky,lupínky a jiné.Je více druhů brambor.
Obalované žampiony s bramborovým pyré
U tohohle receptu oceníte trik pro krásně obalené žampiony. A v sezóně je lepší použít čerstvé houby z lesa...
Zapečené brambory se zelím, uzeným a šlehajdou
Rychlá večeře i pro armádu, ze snadno dostupných surovi
Bramboráčky se zelím a uzeným masem
Bramboráčky se zelím a uzeným masem - výborné teplé i studené, nesmí chybět na žádném stole
Plněné stejkové žampiony
Plněné stejkové žampiony s nádivkou a domácími bramborovími lupínky
Plátky vepřové krkovice na medovo-vínové omáčce
Plátky vepřové krkovice na medovo-vínové omáčce -
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem se zelím a cibulkou
další z řady tradičních jídel, velmi oblíbených, alespoň u nás
Pečené vepřové, kysané zelí, bramborové šišky
aneb vepřo, knedlo, zelo .....
Bramborové šišky
Bramborové šišky - jednoduchá domácí příloha, kterou si zamilujete
Meruňkové knedlíky z bramboroveho těsta
Meruňkové knedlíky z bramboroveho těsta - budete překvapeni, jak jsou jiné než kynuté ;-)
Květák s pikantní omáčkou
Květák s pikantní omáčkou s bramborem
Zapečená brokolice
Zapečená brokolice se sýrovou omáčkou z tvrdého sýra
Štovíkový boršč
Polévka s brambory, uzeným masem a zahradním štovíkem - plno chuti a vitamínů
Kuře pečené na víně s bramborem
Do zlatova upečené kuřátko na víně s pečenými česnekovými brambory a sýrem.
Bramborová kaše
oblíbená příloha z brambor - správně
Jehněčí kolínko na rozmarýnu s bramborovou kaší
Jehněčí kolínko na rozmarýnu s bramborovou kaší - měkoučké jehněčí masíčko, vonící rozmarýnem a plné chutě
Bramboráčky s masovou směsí sypané sýrem
Bramborák tak trošku na náš způsob
Zapečené brambory tak trochu jinak
Dlabané brambory
Bramborová rychlovka
Brambory v rychlé úpravě s mrkvičkou a salámem, žádná věda, ale rychlé jídlo s dobrou plnou chutí
Hejk s bramborem
Obalovaný hejk s bramborem a ďábelkou - pekelně ostrá, ale pekelně dobrá omáčka, kterou si sami snadno připravíme.
Bramborové šišky se slaninou
Bramborové šišky se slaninou, báječná rychlá chuťovka, pokud jste milovníci slaniny a zelí nejen na haluškách
Vepřové kotlety v leču
Vepřové kotlety v leču a brambory
Bramborová gulášová polévka (franfurtská)
Jednoduchá a rychlá polévka z brambor, párků a sladké papriky
Brambory zapečené se smetanou
Příloha z brambor, nebo je možné s nimi upéct i maso a potom je to plnohodnotný skvěle chutnající oběd
Brambory pečené se šlupkou
Příloha z brambor, je stejného typu jako americké brambory, jen s jiným kořením